Onderzoek en behandeling hond

De behandeling kan plaats vinden bij mij op de praktijk (Venneperweg 665 te Nieuw-Vennep) of bij u thuis. Onderstaand kunt u informatie vinden over het onderzoek en de behandeling.

 

Indicaties

U kunt bij mij terecht als u vermoedt dat uw hond klachten heeft, maar natuurlijk ook voor preventieve behandelingen of voor revalidatie na een operatie.

Klachten kunnen onder andere veroorzaakt worden door spier-, pees-, gewrichts-, wond- of neurologische problemen.

Uw hond kan bijvoorbeeld uiting geven van klachten in de vorm van onverklaarbaar verlies van spiermassa/conditie, niet prettig om geaaid te worden, moeite met opstaan/traplopen/springen en gedragsproblemen. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden.

 

Onderzoek

Allereerst vindt er een vraaggesprek plaats om een duidelijk beeld van de hulpvraag te kunnen krijgen. Hierna vindt het verdere onderzoek plaats . Deze bestaat onder andere uit inspectie in stand, algemene palpatie, functieonderzoek en specifieke palpatie. Ook wil ik de hond (indien mogelijk) zien lopen.  Het doel van het onderzoek is te bepalen waar de hond problemen heeft en de oorzaak van de problemen op te sporen.

Hierna kan er een behandelplan worden opgesteld en worden gestart met de behandeling. Indien nodig wordt er terug- of doorverwezen naar de dierenarts of een andere discipline (bijvoorbeeld osteopaat).

 

Behandeling

Afhankelijk van de klacht kan de inhoud van de behandeling  bestaan uit:

  • Informeren/adviseren over de klacht en het bewegingsregime van de hond;
  • Massagetechnieken;
  • Rekken van spieren;
  • Mobilisatietechnieken (wervelkolom en extremiteiten);
  • Dry needling;
  • Medical Taping;
  • Bewegingstherapie;
  • Hydrotherapie;
  • Chiropractie.

Naast de bovenstaande behandelvormen krijgt u indien van toepassing ook oefeningen mee om de spieren te versterken, de gewrichten te mobiliseren en te stabiliseren.

Net zoals mensen reageert elke hond anders op een behandeling. Houdt er rekening mee dat de hond na de behandeling een aantal dagen na-reactie kan hebben en dus minder belast kan worden.  Daarom is het verstandig bij het maken van afspraken rekening te houden met eventuele geplande wedstrijden/trainingen.

Afhankelijk van de ernst van de klacht kan er een indicatie van het aantal behandelingen worden gemaakt. Hierbij geldt vaak hoe eerder de klacht behandeld wordt, des te eerder uw dier weer klachtenvrij is.