Onderzoek en behandeling paard

De behandeling vindt plaats op de locatie waar het paard staat. Onderstaand kunt u informatie vinden over het onderzoek en de behandeling.

 

 

Indicaties

U kunt bij mij terecht als u vermoedt dat uw paard klachten heeft, maar natuurlijk ook voor preventieve behandelingen of voor revalidatie na een operatie.

Klachten kunnen onder andere veroorzaakt worden door spier-, pees-, gewrichts-, wond-of neurologische problemen.

Uw paard kan bijvoorbeeld uiting geven van klachten in de vorm van onverklaarbaar verlies van spiermassa/conditie, aanspringen in de verkeerde galop, overkruist galopperen, kreupelheden, singelnijd, gedragsproblemen, niet prettig om geborsteld te worden, problemen met springen/nageeflijkheid/verzameling/lengtebuigingen/hoofd kantelen, vaak struikelen, slechte balans, bokken, steigeren en staken. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden.

Onderzoek

Allereerst vindt er een vraaggesprek plaats om een duidelijk beeld van de hulpvraag te kunnen krijgen. Hierna vindt het verdere onderzoek plaats . Deze bestaat onder andere uit inspectie in stand, algemene palpatie, functieonderzoek en specifieke palpatie. Ook zal het paard  (indien mogelijk) worden gemonsterd op de harde en zachte bodem. Het doel van het onderzoek is te bepalen waar het paard problemen heeft en de oorzaak van de problemen op te sporen.

Mocht er een vermoeden zijn dat het zadel niet optimaal ligt, dan kan er een zadelcheck plaatsvinden. Hierna kan er een behandelplan worden opgesteld en worden gestart met de behandeling. Indien nodig kan er worden terug- of doorverwezen naar de dierenarts of een andere discipline (bijvoorbeeld zadelmaker, hoefsmid, tandarts, instructeur, osteopaat etc.)

Behandeling

Afhankelijk van de klacht kan de inhoud van de behandeling bestaan uit :

  • Informeren/adviseren over de klacht en het bewegingsregime van het paard;
  • Massagetechnieken;
  • Rekken van spieren;
  • Mobilisatietechnieken (wervelkolom en extremiteiten);
  • Dry needling;
  • Medical Taping;
  • Bewegingstherapie;
  • Rijtechnische tips.

Naast de bovenstaande behandelvormen krijgt u, indien van toepassing, oefeningen voor uw paard mee om de spieren te versterken, de gewrichten te mobiliseren en te stabiliseren.

Net zoals mensen reageert elk paard anders op een behandeling. Houdt er rekening mee dat het paard na de behandeling een aantal dagen na-reactie kan hebben en dus minder belast kan worden.  Daarom is het verstandig bij het maken van afspraken rekening te houden met eventuele geplande wedstrijden/trainingen.

Afhankelijk van de ernst van de klacht kan er een indicatie van het aantal behandelingen worden gemaakt. Hierbij geldt hoe eerder de klacht behandeld wordt, des te eerder uw dier weer klachtenvrij is.